Evensong - 19/05/2019

Locatie: Nieuwe Kerk
Aanvang: 17:00
Aanvullende informatie:
 MARIA AAN HET SPINNEWIEL

Op zondag 19 mei, de vijfde zondag van Pasen (zondag “Cantate”) zingt Choral Voices een Choral Evensong met aansprekende muziek van Harris, Stanford en Balfour Gardiner.

Voor de Introït gebruikte William Harris (1887-1973) een tekst die als Antifoon in het dertiende- eeuwse gebedenboek de Sarum Primer (Sarum is de Latijnse naam voor Salisbury) opgetekend werd; ‘Behold, the tabernacle of God is with men’. De tekst is een citaat uit Openbaringen 21 vers 3. Harris was organist en choirmaster in Windsor Castle en vanuit deze functie betrokken bij de muzikale ontwikkeling van prinses Elizabeth, de huidige koningin Elizabeth II.

Na de preces die op muziek werden gezet door Peter Nardone, tot voor kort Director of Music in Worcester Cathedral, klinkt Psalm 97 ‘The Lord is King’. De Psalmist bezingt Gods Koningschap in relatie tot hemel en aarde. De schepping zucht naar de nieuwe hemel en aarde. Als Christus komt zal Hij alles nieuw maken (Openbaringen 21 vers 5). Psalm 97 is het antwoord op de oproep die al in Psalm 96 klinkt in het ‘Zingt voor de Heer een nieuw lied’.

Het Magnificat en Nunc dimittis, opus 81, werden in 1902 gecomponeerd door Charles Villiers Stanford. Het Magnificat word ook wel het ‘Spinnenwiel Magnificat’ genoemd omdat de orgelbegeleiding doet denken aan het lied van Franz Schubert “Gretchen am Spinnrade”. Maria is in extase over het lot wat haar ten deel is gevallen, deze extase komt meteen tot uitdrukking in de hoge G die de (solo)sopraan aan het begin van dit werk zingt. Diverse malen komt deze hoge G terug op de meest vreugdevolle momenten in deze lofzang. Deze compositie is zo bijzonder omdat de Maria bij de annunciatie (Aankondiging van de Heer) in de middeleeuwen meerdere malen werd afgebeeld aan het spinnenwiel (zie afbeelding). In het Nunc dimittis is een grote rol weg gelegd voor een mannelijke solist (bariton) die, als het ware, de stem vertolkt van Simeon zelf. Voordat de solist inzet citeert Stanford zijn eigen noten die hij componeerde bij de woorden ‘depart in peace’ (laat nu gaan in vrede) om de kern van deze hymne te benadrukken.

Als Anthem klinkt de Evening Hymne van Henry Balfour Gardiner, oudoom van de dirigent John Elliot Gardiner. Het romantische werk heeft een vaste plaats veroverd op het repertoire van alle Cathedral,- en College Choirs in Engeland en daarbuiten. De woorden Deze woorden van de hymne ‘Te lucis ante terminum’ hebben een vaste plaats in de completen het laatste getijdengebed van de dag. Balfour Gardiner (geb. 1877) was zo zeer zelfkritisch op zijn composities dat hij verreweg de meeste bij leven zelf vernnietigde. Ten onrechte, want zijn 8-stemmige compositie mag een hoogtepunt van de komende Choral Evensong in de Nieuwe Kerk worden genoemd. Choral Voices zal dit werk ook komende zomer zingen in St Paul’s Cathedral London. Henry Balfour Gardiner overleed in 1950 in Salisbury.

Choral Voices staat onder leiding van Daniel Rouwkema, Mattijs de Vreugd begeleid het koor op het monumentale Timpe-orgel, en liturg is Evert Jan Veldman.