Gregoriaanse Vespers - Wat is een Gregoriaanse vesper?

De Schola Gregoriaans Groningen is in het leven geroepen op initiatief van Ben van der Maas, begin jaren ’90 van de vorige eeuw. Dit koor richtte zich op het zingen in de vesperdiensten, die toen wekelijks door het GSp werden georganiseerd. Op gezette tijden werd de vesper gevierd met gregoriaanse gezangen.

Het gregoriaans
Het gregoriaans is eenstemmige muziek, die in principe zonder begeleiding wordt gezongen. De taal waarin wordt gezongen is het Latijn. Het gregoriaans is genoemd naar paus Gregorius de Grote (6e eeuw), die ingrijpende liturgische veranderingen doorvoerde. Deze liggen aan de basis van de liturgie zoals die nog steeds wordt gevierd.
Ook wordt aan paus Gregorius het initiatief toegeschreven van een schola cantorum , een groep gespecialiseerde zangers die zich richt op het uitvoeren van de liturgische muziek in de eredienst van de R.K. kerk.

Korte geschiedenis
Vanaf de oprichting tot 2013 heeft de schola onder leiding gestaan van Frans Keverkamp. Hij heeft met een langzamerhand vaste groep zangers het gregoriaans in de vespers op een hoog niveau weten te brengen. Daarbij heeft hij ook voor een vorm van liturgie gekozen, die nauw aansluit bij de Anglicaanse Evensong. De vespers die deze schola zingt, zijn namelijk een combinatie van de vesper (met psalmen en het Magnificat) en de completen (met gezangen die aan het eind van de dag passen).
De voornaamste activiteit van de schola is het zingen van vesperdiensten. Daarnaast verzorgt dit koor af en toe een eucharistieviering of een ochtenddienst in de Martinikerk bij de Martinidiensten (GSp). Ook wordt de schola wel eens uitgenodigd om te zingen bij bijzondere manifestaties, zoals een lezing of de uitvoering van de Mariavespers van Monteverdi.
Sinds enkele jaren staat de schola onder leiding van Ton Tromp.
Volgende middagviering
Uit de Kunst
28-04-2024
in de Martinikerk
aanvang: 17:00